субота, 15 серпня 2015 р.

В яких валютах найкраще зберігати заощадження

Дата огляду: 15.08.2015

На мою думку, оптимальна структура валют станом на сьогодні є наступною:
Гривня: 10-20%
Долар США: 30-60%
Євро: 20-40%
Швейцарський франк: 0-20%

Чому саме такий розподіл?

Першим завданням є визначення частки гривні у загальному портфелі. Як це зараз не дивно говорити, але національна валюта теж має свої переваги:
1)      високі депозитні ставки;
2)      можливість розрахунку у будь-якому вітчизняному магазині;
3)      історія коливань курсу гривні до долара США, коли гривня укріплювалась протягом певних періодів (від 6 місяців до 5 років). Наприклад, у 2008 р. за перші півроку з 5,05 до 4,60, у 2009 р. теж за перші півроку з 8,80 до 7,75. При цьому ті, хто запанікував під час минулої кризи і купив долари по ціні 8,80 на початку 2009 року, змогли побачити такий курс знову лише через 5 років. Також у 2015 році у лютому під час паніки неофіційний курс сягав 38 грн. за долар, в той час як у серпні курс знизився більш ніж на третину до 23,20.

Отже, зовсім позбуватись гривні не варто, зберігаючи в ній хоча б 10% заощаджень. Водночас, адміністративні обмеження, встановлені Національним банком України на валютному ринку, свідчать про слабкі ринкові можливості регулятора у сфері згладжування валютного курсу. Тому, на час існування даних обмежень, верхня межа гривні - не більше 20% портфелю. Детальніше: перспективи курсу гривні.

Які іноземні валюти обрати? Фактично в Україні є дві валюти, які можна обміняти досить швидко та по вигідному курсу: долар США та євро. При цьому вони демонструють досить значні коливання курсів протягом останніх 10 років, тому доцільно зберігати кошти в обох валютах. Водночас, частку долара варто зробити у півтора-два рази більшою, ніж частку євро з цілого ряду причин:
1) долар є більш ліквідним в Україні (саме в доларах виставляють ціни на більшість авто та квартир, різниця між курсом купівлі та продажу долара є меншою ніж євро, пропозицій обміну – навпаки більше);
2) американська економіка сьогодні знаходиться в кращому стані, ніж європейська;
3) ставки по депозитам у доларах США є вищими, ніж у євро;
4) проблеми в економіці Китаю можуть негативно вплинути на економічне зростання в країнах-експортерах ЄС, перш за все у Німеччині;
З іншого боку, європейська економіка отримала гарний поштовх у 2015 році завдяки нижчим цінам на енергоресурси та нижчому курсу євро. Проте, через наявність багатьох проблем, цей поштовх поки не призвів до суттєвого росту – економіка Єврозони у 2 кв. 2015 р. зросла лише на 0,3%.

Швейцарський франк є теж досить цікавою валютою для заощаджень, оскільки він найкраще демонструє себе в найскладніші часи для світової економіки. Але потрібно зазначити, що в нього доцільно вкладати кошти на тривалий час через недостатньо високу ліквідність цієї валюти в Україні. Ще однією проблемою є обмежене коло банків, які приймають франки на депозит (на сьогодні з переліку найбільш надійних банків тільки ОТП банк та Укрексімбанк пропонують такі депозити). Також курс франка може суттєво коливатись протягом короткого періоду часу, наприклад у січні 2015 року він подорожчав на 20% за один день, після чого за 7 місяців поступово втратив 10% у вартості по відношенню до євро. З іншого боку, враховуючи поточну ситуацію у світовій економіці, франк може розглядатися як достатньо безпечна валюта для вкладення частини заощаджень. Також підкреслює високу реальну вартість франку той факт, що Центральний банк Швейцарії використовує надзвичайні заходи (навіть порівняно з іншими експортоорієнтованими країнами) для того щоб курс не укріплювався.

Збереження коштів в цих трьох іноземних валютах дозволить достатньо диверсифікувати валютні ризики, оскільки у випадку суттєвого поліпшення економічних настроїв у світі, найбільші шанси на зміцнення має євро. Якщо оптимізму буде небагато – долар. А якщо ситуація стане зовсім поганою – швейцарський франк.


Водночас, у стратегії диверсифікації (тобто вкладення коштів у різні активи) є й суттєвий психологічний мінус – всі валюти не можуть одночасно зростати в ціні по відношенню одна до одної. Тому щоразу, коли одна з валют зростає, з’являються думки про те, що потрібно було вкласти всі кошти саме в цю валюту. Проблема лише в тому, що постфактум легко вказати напрямок для інвестування коштів, а от вгадати сьогодні, якими будуть курси через рік або навіть місяць, вдається небагатьом. Тому єдиною розумною стратегією вкладання коштів є стратегія диверсифікації, в т.ч. і в питанні валют.

Немає коментарів:

Дописати коментар