субота, 15 серпня 2015 р.

Перспективи курсу гривні


Дата огляду: 15.08.2015
Станом на сьогоднішній день гривня має перспективи до стабілізації у коридорі 22,00 – 25,00 грн. за долар США (курс неофіційного готівкового ринку) протягом наступного кварталу.

Найбільший вплив на валютний курс мають 3 фактори:
1. Платіжний баланс країни.
2. Обсяг «друку» національної грошової одиниці.
3. Обсяг валютних резервів Національного банку.

Розглянемо поточну ситуацію та перспективи за цими показниками.
За попередніми даними НБУ платіжний баланс у ІІ кварталі 2015 року, вперше за кілька років, є позитивним + 641 млн. дол. США. З одного боку, такий показник досягнуто завдяки отриманню кредитів державою у сумі 1,2 млрд. дол. США. З іншого боку – банки та підприємства протягом кварталу погасили кредити на загальну суму 2,7 млрд. дол. США. Також, нарешті, експорт товарів протягом ІІ кв. перевищив імпорт, хоча і всього на 99 млн. дол. США. Це зумовлено, в першу чергу, зниженням ціни імпортних енергоносіїв. Таким чином, вперше з початку 2014 року, можна говорити про певну стабілізацію платіжного балансу країни. Відповідно, його вплив на курс гривні протягом найближчого часу буде нейтральним.

Обсяг емісії грошей у 2015 році планується на значно меншому рівні, ніж у 2014 р. (коли НБУ профінансував уряд, «Нафтогаз» та комерційні банки на загальну суму 208,8 млрд. грн. або близько 17 млрд. дол. США за середнім курсом минулого року).
Запланований дефіцит бюджету 2015 становить 63,7 млрд. грн. Водночас, «завдяки» високому рівню інфляції, фактичний дефіцит за перші півроку становив лише 2,1 млрд. грн. Але, на жаль, НАК «Нафтогаз України» продовжує залишатися збитковим, навіть після суттєвого підвищення цін на газ для населення. Очікуваний сукупний дефіцит бюджету та «Нафтогазу» на 2015 рік становить 7,4% ВВП (близько 6 млрд. дол. США), що є дуже великим показником. Слід зазначити, що цей дефіцит був накопичений, в основному, у першому кварталі, коли ціни на газ для населення ще не були підвищені, а вартість імпортного газу становила 315 дол. США за тисячу кубометрів. В 4му кварталі, за прогнозами Міненерго, ціна на імпортний газ зменшиться на 20%, а ціна для населення вже зросла у 3,8 разів.
Також суттєво зменшився обсяг кредитування комерційних банків Національним банком України – обсяг виданих кредитів строком більше ніж на 30 днів, за даними Forbes, за перші 5 місяців 2015 року становив 16 млрд. грн., рік тому – 115,6 млрд. грн.
Відповідно, у 2015 році вплив емісії грошей на валютний курс залишатиметься негативним, хоча і у значно меншій мірі, ніж у попередньому році.

Обсяг валютних резервів станом на 01.08.2015 р. залишається дуже низьким – 10,4 млрд. дол. США. Ця сума покриває імпорт товарів та послуг в Україну лише на 2,2 місяці. Відповідно, ресурси Національного банку для підтримки валютного курсу є вкрай обмеженими.

Водночас, завдяки кредитам від МВФ та інших закордонних партнерів, а також за допомогою жорстких адміністративних заходів на валютному ринку, Національний банк України має реальну можливість нівелювати вплив емісії грошей та утримувати курс гривні в межах 22 - 25 грн. за долар протягом найближчого кварталу.

Головні ризики, які можуть спровокувати суттєву девальвацію гривні:
  1. Серйозне загострення бойових дій на Донбасі. Ймовірність реалізації – невисока, оскільки обидві сторони мали вже кілька місяців сприятливої погоди для наступу, якими не скористалися, а також через побоювання України щодо втрати міжнародної підтримки, а Росії – щодо подальших санкцій.
  2. Розпад парламентської коаліції. Також є малоймовірним через низький рейтинг основних учасників коаліції, що змушує їх уникати дострокових парламентських виборів.
  3. Провал переговорів з кредиторами щодо реструктуризації державного боргу та оголошення дефолту України. Позиції обох сторін в даному питанні поки залишаються далекими одна від одної і вони продовжуватимуть висувати ультиматуми, проте, враховуючи обопільну зацікавленість у досягненні компромісу, ймовірність справжнього провалу переговорів є низькою.

Тому найбільш реальним курсом гривні на найближчі 3 місяці є рівень 22,00 – 25,00 грн. за долар США, тобто збереження поточного курсу валюти з можливістю періодичного збільшення коливань на фоні позитивних або негативних новин.

Немає коментарів:

Дописати коментар